يكشنبه 3 شهريور 1398   16:09:48

دیدگاهها

1397/10/2 يكشنبه
گزیده ای از سخنان دکتر عباس استاد تقی زاده عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت با رادیو گفت و گو در خصوص موضوع اولویت پژوهش در مدیریت بحران

دکتر عباس استاد تقی زاده به تعریف علمی مدیریت بحران اشاره کرد و بیان داشت: مدیریت بحران اساسا یک علم است و در تعریف آن گفته می شود  مدیریت بحران عبارت است از علم استفاده از منابع، دستورالعمل ها و آئین نامه برای کاهش خسارت های ناشی از حواث.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: پیش از وقوع حادثه باید از دستورالعمل ها و آئین نامه هایی که در نتیجه فعالیت های پژوهشی ایجاد شده، پیروی کرد تا خسارت های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و انسانی ناشی از حوادث کاهش پیدا کند.

وی با اشاره به جایگاه ویژه تحقیقات و پژوهش در مدیریت بحران، عنوان کرد: وقتی صحبت از مدیریت بحران می کنیم، در حقیقت از علم، دانش و تجربه و همچنین تخصص سخن می گوییم. البته زمانی که حادثه ای رخ می دهد، شاهد یکسری اقدامات عملیاتی هستیم و این بخش بیشتر در جامعه دیده می شود و اساسا قطعا باید یک علم و دانش و تجربه و دستورالعمل هایی وجود داشته باشد تا بتوانیم در هنگام حادثه، عملیات مناسب را اجرا کنیم.

استاد تقی زاده بیان کرد: وقتی بپذیریم که مدیریت بحران یک علم است، نیاز به پژوهش را احساس می کنیم و اساسا علم زمانی تولید می شود که پژوهش و تحقیق انجام می شود و در حقیقت تا زمانی که پژوهشی انجام نشود، علمی برای مدیریت بحران تولید نخواهد شد و اگر علمی نیز تولید نشود، نمی توانیم انتظار داشته باشیم در هنگام عملیات برای مدیریت یک بحران، موفق باشیم و اساسا خیلی از مشکلاتی که در هنگام حوادث پیش می آید نه مربوط به زمان وقوع حادثه که مربوط به پیش از آن هنگام و به دلیل نبود تحقیقات و پژوهش است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: پایه و اساس علم مدیریت بحران، پژوهش است و پژوهش نیز زمانی ایجاد می شود که سوالی در رابطه با موضوعی شکل بگیرد و برای رسیدن به پاسخ آن مجبور هستیم، تحقیقات کنیم. بنابراین مدیریت بحران از ایجاد یک پرسش آغاز می شود که این پرسش می تواند در رابطه با چیستی یک پدیده همچون زلزله باشد. پس از آن برای رسیدن به پاسخ آن سوال، پژوهش می کنیم و علمی را تولید می کنیم تا در هنگام بحران بتوانیم حادثه را مدیریت کنیم.