پنجشنبه 25 مرداد 1397   08:32:00

دیدگاهها

1396/12/14 دوشنبه
گفت وگو با دکتر محمدمهدی امیری مخترع برتر نوزدهمین جشنواره ابن سینا

آقای دکتر لطفا ضمن معرفی خود در خصوص آخرین دستاوردی که موجب انتخاب شما به عنوان مخترع برگزیده جشنواره ابن سینا گردید توضیحاتی مختصر بفرمایید ؟

دکتر محمدمهدی امیری، استادیار بخش ایمنی شناسی  گروه پاتوبیولوژی دانشکده بهداشت  دانشگاه علوم پزشکی  تهران هستم که در جشنواره ابن سینا در حیطه مخترعین به عنوان مخترع برتر برگزیده شده ام. اینجانب در سال 1377 وارد دانشگاه  علوم پزشکی تهران شده تمام مقاطع تحصیلی از کارشناسی تا دکتری را در این دانشگاه گذرانده ام.

این اختراع نتیجه یک کار گروهی بین دانشگاه علوم پزشکی تهران و پژوهشگاه فناوری های نوین جهاد دانشگاهی ابن سینا است که تقریبا از 11 سال پیش با موضوع تولید آنتی بادی های منوکلونال درمانی ضد سرطان سینه زیر نظر جناب آقای دکتر شکری استاد ایمونولوژی دانشگاه  علوم پزشکی تهران آغاز شده است. اولین آنتی بادی منوکلونال درمانی تولید شده در دنیا، آنتی بادی موشی بود ولی علیرغم اثرات درمانی، بدلیل منشاء غیر خودی اگر بصورت مداوم به انسان تزریق می شد باعث تولید آنتی بادی ضد آن شده، سریع از بدن دفع و دیگر کارایی درمانی نداشت.

به همین دلیل راهکارهای دیگری برای کاهش ایمونوژنیسیته این آنتی بادی ها باید انجام می گرفت که معمولا کشورهای در حال توسعه به این تکنولوژی دسترسی ندارند ولی ما توانستیم با موفقیت این تکنولوژی را در ایران بومی سازی کنیم و بوسیله آن آنتی بادی کایمریک (Chimeric) و آنتی بادی انسانی شده (Humanized) ضد مولکول HER2 که در بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان سینه افزایش دارد تولید کنیم. این آنتی بادی می تواند پس از طی مراحل پیش بالینی وارد مراحل کارآزمایی بالینی شده و برای مصارف تشخیصی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد. این گروه تحقیقاتی در حال حاضر پیشرو در تولید آنتی بادی های منوکلونال و بومی سازی تکنولوژی انسانی کردن آنتی بادی ها در ایران است. این تکنولوژی همچنین می تواند برای انسانی کردن سایر آنتی بادی های موشی که در کشور تولید شده و پتانسیل درمانی دارند ولی بدلیل عدم امکان دسترسی به این تکنولوژی در همین مرحله باقی مانده اند نیز کاربرد داشته باشد.

تا کنون دو آنتی بادی تجاری توسط FDA برای درمان سرطان سینه تائید شده که یکی از آنها با نام trastuzumab از قدیم استفاده می شده و بدلیل مقاومت های دارویی و عدم اثر بخشی در برخی موارد، یک آنتی بادی جدید در سال 2012 با نام pertuzumab به بازار دارویی وارد شد که در ترکیب با trastuzumab باعث افزایش بقاء بیماران مبتلا به سرطان سینه می شود. در حال حاضر این گروه توانسته آنتی بادی انسانی شده با نام hersintuzumab تولید نماید که در ترکیب با آنتی بادی trastuzumab می تواند اثرات مهاری قوی تری نسبت به آنتی بادی pertuzumab بر سلول های سرطانی داشته باشد. امیدواریم که این آنتی بادی بتواند در آینده ای نزدیک راه خود را به بالین بیمار باز کند.

هرساله آنتی بادی هایی با ویژگی های جدید تولید می شود که آنتی بادی hersintuzumab نیز یکی از آنها است که جایگاه متفاوتی را نسبت به دو آنتی بادی موجود در بازار روی مولکول HER2 شناسایی می کند و از این نظر در دنیا منحصر بفرد است.

نظرتان درباره ی جشنواره ابن سینا چیست؟

جشنواره ابن سینا  یکی از مهم ترین جشنواره های علمی در سطح دانشگاه می باشد و می تواند با انتخاب افراد شایسته هیات علمی جوان موجب تشویق بیشتر آنها شود تا مسیر خود در راه تحقیق و توسعه کشور را با قدرت بیشتری طی کنند.

اسفند 96

خانه | بازگشت |