دوشنبه 19 آذر 1397   05:34:22

دیدگاهها

1397/6/18 يكشنبه

مصاحبه با دکتر ایرج موبدی- استاد بازنشسته گروه انگل شناسی پزشکی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

استاد با سلام و تشکر از اینکه وقتتان را دراختیار ما گذاشتید لطفا خودتان را معرفی فرمایید.

ایرج موبدی هستم در سال 1317در تبریز به دنیا آمدم. دبستان را در مدرسه جامی این شهر گذراندم. پس از پایان دوره دبستان به همراه پدرم به تهران آمده و تحصیلاتم را ادامه دادم. سپس وارد دانشکده دامپزشکی شده، پس از پایان دوره دکترا، در دوره MPH دانشکده بهداشت شرکت کردم. من خودم را معلم، دانشجو و دانش آموز میدانم چون هم تدریس می کنم و هم دوست دارم یاد بگیرم.

استاد این علاقه به یادگیری همواره در تمام مراحل زندگی و مخصوصا در کودکی همراهتان بوده است.

بله،کره زمین بسیار زیبا و پر از کنجکاوی است. برای کشف کردن و پیدا کردن نعمت های وسیع خداوند که این را تحقیق میگویند، من همیشه در پی آن(تحقیق) بوده ام.

از کودکیتان و پدر مادرتان برایمان بگویید.

من مادرم را ندیدم و خیلی زود فوت کرد. ولی یک مادر دیگر داشتم که  همسر پدرم  و بسیار مهربان بود. خواهر و برادری هم ندارم.  پدرم تلگراف چی در تبریز و بسیار انسان زحمت کشی بود و ارتباط تلگراف را از مراغه به تبریز برقرار کرد و من خیلی اوقات ایشان را نمی دیدم. علاقمند به تحصیل من بود و همیشه  من را پشتیبانی میکرد.

استاد در مورد آشنایی با همسرتان به ما بگویید.

همسر من دانشجوی من بود و خانمی تحصیل کرده، فهیم و محقق هست.

چند فرزند دارید در چه رشته ای تحصیل میکنند و در انتخاب راه و رشته ی تحصیلی در انتخاب آنها نقش داشته اید.

دو فرزند دارم. پسرم در رشته ی پرستاری و دخترم در رشته ی  مهندسی کشاورزی تحصیلات خود را به اتمام رسانده اند.  سعی خود را کرده ام که در تصمیم گیری آنها تاثیر داشته باشم اما بچه ها مستقل هستند.

اگر اوقات فراغتی داشته باشید به چه کاری مشغول می شوید.

ورزش را خیلی دوست دارم خیلی دوست داشتم می توانستم دوچرخه سواری کنم. فیلم هم گاهی می بینم، فیلم هایی با موضوع انسانی و مقدار کمی هیجان ..نه خیلی ... مسابقات ورزشی را هم دنبال می کنم. کار تحقیقاتی را هم خیلی دوست دارم.

یعنی در زمان فراغت هم تحقیق می کنید.

بله کار تحقیقی من کاری هنری است. نمونه هایی که پیدا می کنم را  زیر میکروسکوپ  رسم و به صورت زیبا وقابل فهم معرفی می کنم. یعنی چیزهای بد رابه چیزهای زیبا تبدیل می کنم و در اختیار دانشجویان قرار می دهیم .

چرا انگل شناسی را انتخاب کردید.

اولش یک اتفاق بود زمانی که برای تحصیل به امریکا رفته بودم یک استاد به نام پروفسور بیور داشتم که خیلی مرا تشویق کرد .کار قشنگی بود مخصوصا بخش تاکسونومی.

چه بیماری‌های دیگری تحت تأثیر انگل‌ها منتقل می‌شود.

خیلی از بیمارها! دمودکس؛ انگلی است که از سگ  به انسان منتقل می‌شود. وقتی سگ را می‌شویند فکر می‌کنند تمیز شده و آن را بغل می‌گیرند درحالی‌که با شست و شوی سگ بدن آن جوش‌های ریزی می زند که قابل انتقال به انسان است و باعث خارش می‌شود.

البته در زمینه کیست هیداتیک هم تحقیقات زیادی انجام و نمونه‌های خوبی را با کمک دوستان تشخیص دادیم. شاخه‌ای در علوم وجود دارد به نام پالئو پاتولوژی که علت بیماری را در متریال دوران باستان مطالعه می‌کند. قبرستانی مربوط به قرن سوم و چهارم میلادی در شمال پاریس توسط باستان‌شناسان مورد بررسی قرار گرفته بود که در مجموعه استخوان‌های یک جسد دو کیست کلسیفاید شده پیدا می‌شود. پس از طی مراحل اداری پیچیده آن را برای تشخیص برای ما می‌فرستند که در آن دو نوع انگل را شناسایی کردیم. بعد که نتیجه را به فرانسوی‌ها اعلام کردیم برایشان بسیار جالب بود و آن را در قالب مقاله‌ای با نام بنده و دکتر مولوی منتشر کردند و این باعث شد که خارجی‌ها باور کنند که ما هم قدرت تشخیص و توانایی علمی بالایی داریم.

لیشمانیوز احشایی هم آن موقع در ایران درست شناسایی نشده بود. من در انجمن حمایت از حیوانات کار می‌کردم که سگ بیماری را به آنجا آوردند و تشخیص دادم مبتلا به لیشمانیوز احشایی است بعد از آن که آن را با دکتر ندیم در دانشکده بهداشت درمیان گذاشتم ایشان از من خواست برای ادامه تحقیقات در این زمینه به دانشکده بهداشت منتقل شوم. در حقیقت کار من در دانشکده بهداشت با لیشمانیوز احشایی شروع شد آن زمان برای اولین یا دومین بار بود که این بیماری را تشخیص دادیم. لیشمانیوز احشایی انگل خطرناکی است که اکنون در منطقه مشکین‌شهر آلودگی شدیدی ایجاد کرده و منطقه وسیعی در آنجا تحت کنترل دانشکده بهداشت است.

اگر بخواهید خارج از انگل شناسی کتابی مطالعه کنید چه موضوعاتی را دوست دارید.

من تحقیق در مورد سرطان را دوست دارم کتاب های تاریخی و کتاب های انگل شناسی به زبان روسی چون کتاب های قوی در زمینه انگل شناسی دارند .

فلسفه ی وجود انگل هارا در چه می دانید.

انگل ها باعث سلامتی موجوداتند ایمنی می دهند و می گویند که وجود انگل ها باعث کاهش سرطان می شوند چون سیستم ایمنی را مشغول خود می کند.

در خصوص برخورد استاد و دانشجو برایمان بگویید.

اصولا من انسان سخت گیری نیستم  و حتی اگر دانشجو درس نخواند من مشکل آن را از استاد می دانم که نتوانسته انگیزه ر ا در دانشجو ایجاد کند.

از دانشگاه تهران در زمان ورودتان برایمان بگویید.

من درابتدا با حیوانات کار می کردم تا اینکه یک حیوان مبتلا به کالاآزار پیدا کردم و آن را به دانشگاه تهران آوردم. آن زمان دکتر ندیم در دانشگاه بودند و حس کردند که علاقمند هستم و من را در دانشگاه نگه داشته و من مشغول کار شدم.

انگیزه دانشجویان در آن زمان با زمان حال چه تفاوتی می کند.

در آن زمان دانشجویان انگیزه های قوی داشتند اما در زمان حال دانشجویان کم انگیزه هستند که به دلیل وجود تکنولوژی و سرگرم شدن دانشجویان با آن این موضوع اتفاق می افتد.

دانشگاه از نظر دادن امکانات به دانشجویان با زمان حال چه تفاوتی می کند.

بیشتر از الان هوای دانشجویان را داشت البته تعداد دانشجویان هم کمتر بود.

از اساتیدی که یادشان همیشه برایتان زنده بوده و نقش مهمی در زندگییتان داشته اند بگویید.

استاد بیور که رفیق و دوست بود، تا استاد و همیشه کنار دانشجویانش بود.  دکتر مفیدی استادی بسیار زحمت کش  و دکتر ندیم عزیز.

#signature#