میوه و سبزیجات خام را چطور ضدعفونی کنیم؟؟
مقدمه:
از آنجا که اپیدمی کووید 19 همچنان یک مسئله جدی است، انجام اقدامات احتیاطی روزانه مانند شستن دستها، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، ورزش و خواب کافی برای کاهش خطر عفونت مهم است. اما حفظ یک رژیم غذایی سالم برای کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز ممکن است موثر باشد. از آنجا که یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی سالم، میوه و سبزیجات است این سؤوال مطرح می گردد که نحوه ضدعفونی کردن این مواد غذایی که عمدتا بصورت خام مصرف می شوند چگونه است و چه باید کرد؟
شواهد موجود در زمینه پاسخ به این سوال:
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های امریکا تاکنون هیچ شواهدی مبنی بر انتقال ویروس جدید کرونا از طریق مواد غذایی گزارش نکرده است اما با توجه به تجارب بیماریهای ویروسی قبلی، در مورد شستن میوه جات و سبزیجات خام در شرایط کنونی لازم است نکاتی مورد توجه قرار گیرد. در مورد سبزیجات، در ابتدا پس از پاک کردن به منظور برطرف شدن مواد زائد و گل و لای، یک مرتبه شستشو انجام شود، سپس برای انگلزدایی، در یک ظرف 5 لیتری به ازای هر لیتر، 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی اضافه شده و به مدت 5 دقیقه میوه جات و سبزیجات را داخل کفاب قرار گرفته و سپس با آب سالم شستشو شوند. برای گندزدایی و از بین بردن میکروبها، یک گرم ( نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین 70 درصد را در ظرف 5 لیتری ریخته تا حل شود و سپس میوه جات و سبزیجات را برای مدت 5 دقیقه داخل آن قرار داده تا ضدعفونی شوند (در صورت دردسترس نبودن پرکلرین می توان از یک قاشق مرباخوری آب ژاول 10 درصد یا دو قاشق مرباخوری آب ژاول 5 درصد استفاده کرد. از سایر گندزداهای موجود در بازار که دارای مجوز وزارت بهداشت باشند نیز می توان طبق دستورالعمل مندرج بر آن استفاده کرد). در نهایت پس از گندزدائی نیز مجددا میوه جات و سبزیجات را با آب سالم شستشو داده تا باقیمانده کلر یا ماده گندزدا جدا شود. برای سبزیجات و میوه جات با پوسته سخت تر مانند هویج، سیب زمینی، سیب و یا مرکبات می توان از یک برس برای شستشوی سطح خارجی آن استفاده کرد. برای سبزیجاتی مانند کاهو و کلم باید بیرونی ترین برگ ها و نیز قسمت انتهایی آن جدا شده و برگ ها بصورت جداگانه و تک تک شستشو شوند. همچنین از تخته برش جداگانه برای مواد غذایی خام استفاده گردد.
نتیجه گیری:
در خصوص نحوه ضدعفونی سبزیجات و میوه جات خام باید این مواد غذایی در طی چند مرحله شستشو شوند که شامل شستشو با آب سالم برای رفع گل و لای، شستشو با آب و مایع ظرفشویی بمنظور انگل زدایی، شستشو با پرکلرین برای گندزدائی و در نهایت شسشتشو با آب سالم است و سپس می توان آنها را مصرف نمود.
منابع:
از آنجا که اپیدمی کووید 19 همچنان یک مسئله جدی است، انجام اقدامات احتیاطی روزانه مانند شستن دستها، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، ورزش و خواب کافی برای کاهش خطر عفونت مهم است. اما حفظ یک رژیم غذایی سالم برای کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز ممکن است موثر باشد. از آنجا که یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی سالم، میوه و سبزیجات است این سؤوال مطرح می گردد که نحوه ضدعفونی کردن این مواد غذایی که عمدتا بصورت خام مصرف می شوند چگونه است و چه باید کرد؟
شواهد موجود در زمینه پاسخ به این سوال:
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های امریکا تاکنون هیچ شواهدی مبنی بر انتقال ویروس جدید کرونا از طریق مواد غذایی گزارش نکرده است اما با توجه به تجارب بیماریهای ویروسی قبلی، در مورد شستن میوه جات و سبزیجات خام در شرایط کنونی لازم است نکاتی مورد توجه قرار گیرد. در مورد سبزیجات، در ابتدا پس از پاک کردن به منظور برطرف شدن مواد زائد و گل و لای، یک مرتبه شستشو انجام شود، سپس برای انگلزدایی، در یک ظرف 5 لیتری به ازای هر لیتر، 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی اضافه شده و به مدت 5 دقیقه میوه جات و سبزیجات را داخل کفاب قرار گرفته و سپس با آب سالم شستشو شوند. برای گندزدایی و از بین بردن میکروبها، یک گرم ( نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین 70 درصد را در ظرف 5 لیتری ریخته تا حل شود و سپس میوه جات و سبزیجات را برای مدت 5 دقیقه داخل آن قرار داده تا ضدعفونی شوند (در صورت دردسترس نبودن پرکلرین می توان از یک قاشق مرباخوری آب ژاول 10 درصد یا دو قاشق مرباخوری آب ژاول 5 درصد استفاده کرد. از سایر گندزداهای موجود در بازار که دارای مجوز وزارت بهداشت باشند نیز می توان طبق دستورالعمل مندرج بر آن استفاده کرد). در نهایت پس از گندزدائی نیز مجددا میوه جات و سبزیجات را با آب سالم شستشو داده تا باقیمانده کلر یا ماده گندزدا جدا شود. برای سبزیجات و میوه جات با پوسته سخت تر مانند هویج، سیب زمینی، سیب و یا مرکبات می توان از یک برس برای شستشوی سطح خارجی آن استفاده کرد. برای سبزیجاتی مانند کاهو و کلم باید بیرونی ترین برگ ها و نیز قسمت انتهایی آن جدا شده و برگ ها بصورت جداگانه و تک تک شستشو شوند. همچنین از تخته برش جداگانه برای مواد غذایی خام استفاده گردد.
نتیجه گیری:
در خصوص نحوه ضدعفونی سبزیجات و میوه جات خام باید این مواد غذایی در طی چند مرحله شستشو شوند که شامل شستشو با آب سالم برای رفع گل و لای، شستشو با آب و مایع ظرفشویی بمنظور انگل زدایی، شستشو با پرکلرین برای گندزدائی و در نهایت شسشتشو با آب سالم است و سپس می توان آنها را مصرف نمود.
منابع:
- https://www.delish.com/food-news/a31820417/raw-fruits-vegetables-coronavirus/
- https://thewirecutter.com/blog/should-you-sanitize-groceries/
- https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-19/coronavirus-disease-2019-covid-19-frequently-asked-questions?fbclid=IwAR1zi23xCurVU-aLVXxNihhMpc13X9MXV0ZbyeTbPq3_mPG7zXawNjsbEL4
- https://www.foodsafety.gov/keep-food-safe/4-steps-to-food-safety
- اطلاعیه بهداشتی سالم سازی سبزیجات، جوانه غلات و محصولات سالادی، مرکز سلامت محیط کار، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
ارسال به دوستان