جمعه 14 دی 1403
EN
لوگو

دانشکده بهداشت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

متن مورد نظر خود را جستجو کنید

گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین شامل چهار بخش است که علاوه بر وظایف آموزشی، در زمینه  کنترل ناقلین و آفات شهری، بیماری های منتقله توسط ناقلین ، لارو درمانی،  حشره شناسی قانونی ، جوندگان مهم پزشکی و .... فعالیت می کند. بخش های گروه عبارت است از:

 

کنترل ناقلین و آفات شهری Vector and Urban Pest Control
حشره شناسی قانونی، مگس ها و بیوتراپی Forensic Entomology, Flies and Biotherapy
 جوندگان و بندپایان سمی و زهرآگین Medical Importance Rodent,  poisonous Arthropod
بیماری های منتقله توسط بندپایان Vector Borne Diseases 
 
 
هریک از بخش های گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین برای انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی ، پایان نامه های دانشجویی و طرح های تحقیقاتی، آزمایشگاه و انسکتاریوم هایی را  در اختیار دارند که به شرح زیر است:
 
معرفی آزمایشگاه ها و انسکتاریوم های گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین ،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
 
  • آزمایشگاه حشره شناسی ملکولی
     
     آزمایشگاه حشره شناسی ملکولی در فضایی به وسعت حدود ۴۰ متر مربع در دانشکده بهداشت ایجاد شد. هدف از تاسیس این آزمایشگاه انجام تحقیقات و ازمایشات ملکولی در زمینه تاکسونومی و سیستماتیک ملکولی ناقلین، پاتوژن ها و مخازن (جوندگان) بیماریهای ناقل برد، ژنتیک و مکانیزم های ملکولی مقاومت ناقلین به حشره کشها، میکروبیوم ناقلین با تاکید بر سیمبیونت ها بویژه باکتری ولباکیا و توسعه تکنیک پاراترانسژنزیز (Paratransgenesis) در کنترل ناقلین، توسعه روش های نوین کنترل ناقلین مانند تکنیک خاموشی ژن (RNA interference, RNAi) ، و کاربردی کردن روش های ملکولی در حشره شناسی جنایی بوده است. امکانات این آزمایشگاه برای انجام تحقیقات شامل دستگاههای PCR, Real Time PCR, Gel electrophoresis, Micro centrifuge, Freezer, Refrigerator, Heater, Stirrer, PH meter, Incubator, Shaker Incubator, Nitrogen Tank, Microbial Hood, Water Bath, Distilled Water Machine, Balancer, Microscope, Stereomicroscope, Micro Spine, Personnel Computer, Electric Homogenizer,   و Autoclave  می باشد. در ضمن در زمینه بیوانفورماتیک، ازمایشگاه مجهز به دانش و نرم افزارهای تخصصی جهت انجام تحقیقات مربوطه می باشد.
در حال حاضر دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در این ازمایشگاه مشغول به کار هستند ولی فاقد نیروی کارشناس/تکنیسین ثابت می باشد.
امکان برگزاری کلاس های نظری و عملی به ظرفیت حد اکثر ۸ نفر دانشجو در این آزمایشگاه وجود دارد.
در حال حاضر سوش هایی از باکتری های کاندید پاراترانسژنزیز و ولباکیا در این مجموعه نگهداری می شود و دانشجویان و اساتید می توانند پایان نامه ها و طرح های تحقیقاتی مرتبط با این سویه ها را در ازمایشگاه اجرا کنند. 
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر محمد علی عشاقی (استاد و مسئول آزمایشگاه)
 

 
  
 
  • آزمایشگاه مرجع ناقلین و مخازن لیشمانیوزها
  1. آزمایشگاه مرجع ناقلین و مخازن لیشمانیوزها با فضای مناسب و امکانات کامل مولکولی برای انجام پروژه های تحقیقاتی دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد(MSPH) و دکترای تخصصی(Ph.D) رشته بیولوژی ناقلین و کنترل بیماری ها، در قالب پروپوزال های تحقیقاتی و پایان نامه ها در رابطه با ناقلین و مخازن انواع لیشمانیوز (جلدی و احشایی) تاسیس شده است. این آزمایشگاه با پرسنل علمی کاملا مجرب در رابطه با موارد ذیل فعالیت دارد.
    1-       تشخیص گونه های پشه خاکی از سراسر کشور
    2-       تشخیص گونه های مخزن لیشمانیوز از سراسر کشور
    3-       انجام آزمایشات مولکولی برای تعیین گونه های انگل لیشمانیا در پشه خاکی های ناقل
    4-       انجام آزمایشات مولکولی برای تعیین گونه های انگل لیشمانیا در مخازن انواع لیشمانیوز
    5-       انجام آزمایشات ژئومورفومتریک برای تشخیص برخی از گونه های پشه خاکی
    این آزمایشگاه مجهز به پیشرفته ترین  امکانات شامل انواع میکروسکوپ ، بینوکولر ، ترموسایکلر ، دستگاه سانتریفیوژ ، هود   U.V، دستگاه Gel.Doc ، الکتروفورز،ترازوی دیجیتالی ، کامپیوتر و..... می باشد.
    پرسنل علمی آزمایشگاه:
    -1       دکتر یاور راثی (استاد و مسئول آزمایشگاه)
    -2       دکتر امیر احمد اخوان (استاد)
           3- دکتر علیرضا زهرایی (دانشیار)
     
     
     
  • آزمایشگاه مگس های سیکلوراف
آزمایشگاه مگس های سیکلوراف در فضایی به وسعت سه (5/2) دو و نیم متر مربع در دانشکده بهداشت ایجاد شد. هدف از تاسیس این آزمایشگاه تکثیر و نگهداری مگس های مهم از نظر پزشکی، دامپزشکی و پزشکی قانونی (از اینفرااوردر سیکلورافا)، بررسی زیست شناسی این مگس ها، آماده سازی تخم و لارو مگس لوسیلیا سریکاتا بمنظور لارودرمانی و نیز تهیه محصولات مرتبط با لارو مگس برای تولید مواد اولیه مطالعات مختلف مرتبط می باشد.
در حال حاضر گونه های Lucilia sericata و Sarcophaga argyrostoma در این آزمایشگاه پرورش داده می شوند.  این آزمایشگاه میزبان دانشجویان متعددی از مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده و دانشجویان این مقاطع می توانند در صورت لزوم (همانطور که در گذشته انجام شد) گونه های دیگری از مگس ها همانند کرایزومیا آلبیسپس را در این آزمایشگاه پرورش داده و مطالعات مربوطه را بانجام برسانند.
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر کامران اکبرزاده (دانشیار و مسئول آزمایشگاه)
 


 
  
  • آزمایشگاه شیمی و بیوشیمی حشره کش ها
آزمایشگاه شیمی و بیوشیمی حشره کش ها، در فضایی به وسعت 20 متر مربع در دانشکده بهداشت ایجاد شد. هدف از تاسیس این آزمایشگاه بررسی کارآیی آفت کش ها ی شیمیایی و ارگانیک ،نانو آفت کش ها و نحوه اثر آن ها است. امکانات این آزمایشگاه برای انجام تحقیقات شامل یخچال ، فریزر، ترازو، بن ماری، سانتریفیوژ، انکوباتور و .... می باشد. در حال حاضر دو دانشجوی کارشناسی ارشد، یک نفر دکترای تخصصی و یک نفر پسا دکتری در زمینه نانو تکنولوژی در این آزمایشگاه مشغول به کار هستند ولی فاقد نیروی کارشناس/تکنیسین ثابت می باشد.
امکان برگزاری کلاس های نظری و عملی به ظرفیت 2 نفر دانشجو در این آزمایشگاه وجود دارد.
 
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر حمید رضا باصری (استاد و مسئول آزمایشگاه)
 
 

 


 
  • آزمایشگاه حشره شناسی پزشکی
  • آزمایشگاه حشره شناسی پزشکی ، با فضایی به وسعت 30 متر مربع در طبقه منفی 1 دانشکده بهداشت قرار دارد. در این آزمایشگاه بخش عملی کلیه دروس گروه حشره شناسی پزشکی برگزار می گردد. تجهیزات آزمایشگاه برای برگزاری کلاس ها شامل میکروسکوپ (15 دستگاه)، استریومیکروسکوپ (15 دستگاه)، ویدئو پروژکتور، میکروسکوپ استاد- دانشجو با قابلیت عکس برداری و فیلم برداری و .... می باشد. این آزمایشگاه دارای یک کارشناس می باشد.
    امکان برگزاری کلاس های نظری و عملی به ظرفیت 2 نفر دانشجو در این آزمایشگاه وجود دارد.
     
    پرسنل علمی آزمایشگاه:
    دکتر حمید رضا باصری (استاد و مسئول آزمایشگاه)
    مهندس عباس میرزاخانلو (کارشناس)
     
  •  آزمایشگاه برهم کنش ناقل-انگل
آزمایشگاه برهم کنش ناقل-انگل در فضایی به وسعت حدود 9 متر مربع در دانشکده بهداشت ایجاد شده است. هدف از تاسیس این آزمایشگاه انجام پژوهش هائی در زمینه برهم کنش انگل و ناقل، ناقل و میزبان و ناقل و مخزن بوده است. آزمایشگاه واجد تجهیزات مورد نیاز برای  Blotting، SDS PAGE و ELISA و همچنین تصویربرداری میکروسکوپی و استریومیکروسکپی می باشد.
دانشجویان مختلف در مقطع دکتری تخصصی (PhD) بخشی از پایان نامه خود در زمینه های برهم کنش ناقل- انگل، واکسن بر پایه ناقل، بیومارکر مواجهه با ناقل و فراورده های ضد انگل را در این آزمایشگاه انجام داده یا در حال انجام می باشند.
امکان برگزاری کلاس عملی به ظرفیت 4 نفر دانشجو در این آزمایشگاه وجود دارد.
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر امیر احمد اخوان (استاد و مسئول آزمایشگاه)
 

 
 

  • انسکتاریوم و آزمایشگاه فلبوتوم ها
انسکتاریوم و آزمایشگاه فلبوتوم ها در فضایی به وسعت حدود 30 متر مربع در دانشکده بهداشت ایجاد شده است. هدف از تاسیس این آزمایشگاه پرورش ناقلین لیشمانیوزها به ویژه لیشمانیوز های پوستی شهری و روستایی برای انجام تحقیقات مختلف روی فلبوتوم ها در مدل آزمایشگاهی بوده است. دانشجویان متعدد در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی (PhD) بخشی از پایان نامه خود در زمینه های برهم کنش ناقل- انگل، بیولوژی ناقل، واکسن بر پایه ناقل، بیومارکر مواجهه با ناقل، دور کننده ها و حشره کش ها را در این انسکتاریوم و آزمایشگاه انجام داده یا در حال انجام می باشند. 
امکان برگزاری کلاس عملی به ظرفیت 4 نفر دانشجو در این آزمایشگاه وجود دارد. در حال حاضر 2 گونه فلبوتوم شامل Phlebotomus papatasi  و Phlebotomus sergenti  در این مجموعه پرورش داده می شوند و دانشجویان و اساتید می توانند پایان نامه ها و طرح های تحقیقاتی مرتبط با این گونه ها را در این انسکتاریوم و آزمایشگاه انجام دهند. 
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر امیر احمد اخوان (استاد و مسئول آزمایشگاه)




 
 
  • انسکتاریوم سوسری ها و مگس خانگی
انسکتاریوم سوسری ها و مگس خانگی در فضایی به وسعت حدود 15 متر مربع در دانشکده بهداشت ایجاد شده است. هدف از تاسیس این آزمایشگاه پرورش گونه های مختلف سوسری ها و مگس خانگی، برای انجام تحقیقات مختلف روی این حشرات در مدل آزمایشگاهی بوده است. دانشجویان متعدد در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی (PhD) بخشی از پایان نامه خود در زمینه های مقاومت به حشره کش های مختلف، دور کننده ها، حشره کش های ارگانیک و شیمیایی، اثر بخشی حشره کش ها و... را در این انسکتاریوم و آزمایشگاه شیمی و بیوشیمی حشره کش ها انجام داده یا در حال انجام می باشند. 
در حال حاضر 3 گونه از سوسری ها شامل:  Blattella germanica،  Periplaneta americana   و Supella          longipalpa  و مگس خانگی (Musca domestica)در این مجموعه پرورش داده می شوند و دانشجویان و اساتید می توانند پایان نامه ها و طرح های تحقیقاتی مرتبط با این گونه ها را در این انسکتاریوم و آزمایشگاه مرتبط انجام دهند. 
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر حمید رضا باصری (استاد و مسئول آزمایشگاه)
مهندس مژگان بنی اردلانی ( مربی)



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  •     انسکتاریوم کولیسیده ها
به منظور کنترل بیماری هایی که از طریق ناقلین به انسان و دام منتقل می شوند، به تحقیقات گسترده ای جهت شناسایی ناقل و روش های مبارزه با آن نیاز می باشد. این تحقیقات با پرورش کلنی های آزمایشگاهی ناقلین بیماری ها امکان پذیر خواهد بود.  بر این اساس، پرورش انبوه آنوفل استفنسی و کولکس پیپینس در انسکتاریوم کولیسیده دانشکده بهداشت از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و برای دستیابی به اهداف گروه حشره شناسی پزشکی، دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی تهران ضروری می باشد.
انسکتاریوم کولیسیده در فضایی به مساحت 84 متر مربع ایجاد شده و دارای اتاق های مخزن، پرورش نمونه های دانشجویان، اتاق تست های زیست سنجی و دفتر کار برای کارشناس/مسئول انسکتاریوم می باشد. در حال حاضر آنوفل استفنسی سوش های حساس آزمایشگاهی (Beech)، بندرعباس ، ایرانشهر و چابهار همچنین کولکس پیپینس سوش تهران و بندرعباس در این مجموعه پرورش داده می شود و دانشجویان و اساتید می توانند برای انجام پایان نامه ها و طرح های تحقیقاتی مرتبط با این گونه ها را در انسکتاریوم اجرا کنند. 
پرسنل علمی آزمایشگاه:
دکتر سید حسن موسی کاظمی (استاد و مسئول آزمایشگاه)


 

 
 
اطاق پرورش لارو و بالغ، انسکتاریوم کولیسیده-  مخصوص نمونه های دانشجویان ، محققین و نمونه های مادر
 

 آزمایشگاه تست زیست سنجی         






                                                                                                               
  
تنظیمات پس زمینه