جمعه 15 تیر 1403
EN
لوگو

دانشکده بهداشت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

برگزاری سمینار تابستانی در گروه پاتوبیولوژی

سمینار با عنوان Antimicrobial Resistance From One Health Perspective و سمینار با عنوان میکروبیوم و سرطان روز چهارشنبه 8 تیر ساعت 13 در کلاس 6 گروه پاتوبیولوژی برگزار شد.

ابتدا سمینار با عنوان Antimicrobial Resistance From One Health Perspective توسط آذر راهی دانشجوی دکتری باکتری شناسی پزشکی زیر نظر دکتر دورقی برگزار شد ایشان عنوان کرد این سمینار در ارتباط با معرفی و شرح حوزه های مختلفی که در بروز و شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی با یکدیگر مرتبط می باشد و رویکرد چند بعدی وان هلث به عنوان راه حل بود. در ابتدا تعریفی از مقاومت آنتی بیوتیکی از نظر سازمان بهداشت جهانی ارایه شد. پس از آن چهرهای مقاومت آنتی بیوتیکی از ابتدا تا حال حاضر شرح داده شد و تاثیری که این چالش بروی سطح بهداشت و اقتصاد جهانی داشت شرح داده شد.مقاومت آنتی بیوتیک یکی ازچالش های رو به رشد می باشد.آنتی بیوتیک به میزان زیادی در انسان ها وحیوانات و حتی محیط زیست و باغبانی مورد استفاده قرار میگیرند و به میزان فزاینده ای از آنتی بیوتیک های مشترک بین انسان وحیوانات استفاده می شود و این شدت استفاده در حوزه ی دامپزشکی یکی از دلایل اصلی بروز و شیوع مقاومت در انسان ها می باشد و به طور کلی مساله ی مقاومت آنتی بیوتیک مساله ای چند بخشی می باشد که حوزه های مختلف مربوط به سالمتی انسان و حوزه دامپزشکی و حوزه ی محیط زیست را درگیر می کند. بدین معنی که تمامی حوزه ها با یکدیگر در این مساله مرتبط هستند. بنابراین برای حل این مسله ی زیست محیطی چند بخشی از یک رویکرد چند بخشی استفاده خواهیم کرد که یکی از این رویکرد ها وان هلث می باشد. وان هلث تمامی ابعاد این مساله ی چند بخشی را بررسی و در کنار آن ریسک فاکتور های تهدید کننده زندگی انسان و حیوانات و محیط زیست را بررسی و بدنبال آن راه حل هایی را ارایه خواهد داد. سازمان بهداشت جهانی برنامه جهانی گلوبال آکشن بلن برای حل این مساله ارایه می دهد که این برنامه ۵ هدف را دنبال می کند که ۵ هدف به طور کامل در طی سمینار شرح داده شد. پس از آن گزارشی در ارتباط با میزان مشارکت کشورمان ایران در این برنامه ارایه شد و به دنبال آن پیشنهاداتی در ارتباط با ترغیب و تشویق حوزه های که مشارکتی نداشتند ارایه شد.

سپس نگار نجاتی دانشجوی کارشناسی ارشد میکرب شناسی پزشکی سمینار با عنوان میکروبیوم و سرطان زیر نظر دکتر مظاهری نژاد فرد را ارائه داد ایشان عنوان کرد به ازا ی هر سلول انسانی 10 سلول میکروبی در بدن ما وجود دارد.میکروبیوم در بدن ما نقش های مثبت گوناگونی ایفا میکنند از جمله در حفظ سد مخاطی بدن در برابر پاتوژن ها، کمک در تجزیه برخی مواد غذایی و در تولید برخی ویتامین ها. اما زمانی که تعادل آن ها بهم بخورد میتواند برای بدن انسان مشکلاتی ایجاد کند. در این بحث به خلاصه نقش آن ها در پیشرفت تومور و سرطان در دستگاه گوارش میپردازیم: 1-میکروبیوم و سرطان دهان: albicans Candida میتواند الکل را با آنزیم های هیدرولیتیک خود به استالدئید تبدیل کند. - گونه های Veillonella در دهان سبب تولید Nitrosamine میشود که ترکیب سمی برا ی سلول های اپی تلیال سنگ فرشی دهان است . nucleatum Fusobacterium باعث القا ترشح سایتوکاین التهابی میشود. 2 -میکروبیوم و مری : nucleatum.F با فعال سازی کموکاین ها (CCL20 (و مسیر بتا کاینتین باعث افزایش تکثیر سلول های مخاطی میشود. کمپیلوباکتر باعث القای ترشح 18-IL می شود . - باکتری های گرم منفی با اتصال LPS خود به 4-TLR منجر به افزایش بیان و ترشح سایتوکاین های پیش التهابی می شود . 3 -میکروبیوم و سرطان معده: Veillonella و Staphylococcus نیتریت و سایر ترکیبات نیتروژن را به nitroso-N تبدیل میکنند. 4 -میکروبیوم و سرطان کبد: ارتباط میکروبیوم روده با سرطان کبد اثبات شده است. میکروبیوتای روده ، ترکیباتی شامل، لیپوپلی ساکاریدها )LPS )و اسید لیپوتیکوئیک )LTA )و غیره را تولید میکنند که میتواند باعث التهاب د ر کبد شود. عملکرد ناقص سد روده، افزایش نفوذپذیری روده، رشد بیش از حد باکتری ها و اندوتوکسمی از عوامل اصلی ایجاد سرطان کبد است . 5 -میکروبیوم و سرطان کلورکتال : faecalis Enterococcus از طریق تولید مشتقات گونه های اکسیژن و سوپراکسید خارج سلولی به سلول میزبان منتشر می شود تا جهش در DNA میزبان را تسریع کند. - coli.E هایی که توکسین Colibactin تولید میکنند باعث آسیب به DNA سلول های اپی تلیال مخاط شوند. - nucleatum.F با پروتئین سطحی خود (FadA )به cadherin-E روی سلول اپی تلیال متصل می شود و از طریق مکانیسیم هایی باعث افزایش تکثیر سلول ها میشوند. - تولید توکسین BFT توسط enterotoxigenic fragilis Bacteroides باعث القای سایتوکاین های التهابی مانند 17-IL میشود که در نهایت موجب افزایش التهاب میشود . - gingivalis. P نیز باعث تکثیر سلول های اپی تلیال روده بزر گ میشود. در نتیجه مشخص شد، علاوه بر فاکتور های دیگر مانند تغذیه، بهداشت و شرایط زندگی افراد، میکروبیوم نیز میتواند در سالمتی و بیماری افراد موثر باشد .

کلمات کلیدی