جلسه دفاع از پایان نامه نیکان بهرامه دانشجوی کارشناسی ارشد میکروب شناسی مواد غذایی
جلسه دفاع از پایان نامه نیکان بهرامه جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته میکروب شناسی مواد غذایی با عنوان طراحی Multiplex PCR برای تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی انتروهموراژیک، سالمونلا انتریکا و لیستریا مونوسیتوژنز در نمونه های شیر شتر تهیه شده از گنبد کاووس و مقایسه نتایج این روش با نتایج روش کشت با راهنمایی دکتر معصومه امینی و مشاوره دکتر رامین مظاهری نژاد فرد و دکتر داود افشار در تاریخ 1403/03/3 در سالن پورسینا دانشکده برگزار شد.
نیکانه بهرامه در جلسه دفاع از پایان نامه خودبا عنوانطراحی Multiplex PCR برای تشخیصاستافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلیانتروهموراژیک، سالمونلا انتریکا و لیستریا مونوسیتوژنز در نمونه های شیر شتر تهیه شده از گنبد کاووس و مقایسه نتایج این روش با نتایج روش کشت به توضیح موارد زیر پرداخت:
شیر شتر[1] و شیر شتر تخمیر شده سنتی[2] که برای قرن ها منبع تغذیه مهمی برای فرهنگ های عشایری در محیط های سخت مانند بیابان ها بوده است، به دلیل خواص دارویی و درمانی از جمله: تقویت عضله قلب کودکان و پیشگیری از ابتلا به بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان های دستگاه گوارش، بهبود بیماری دیابت نوع اول به دلیل دارا بودن ماده شبه انسولین و مقاوم در برابر اسید معده، کمک به درمان زردی، آسم، سل، اوتیسم و لشمانیوز و خاصیت ضد آلرژی آن که به دلیل کمبود β-لاکتوگلوبولین و غنی بودن از آلفا لاکتالبومین بوده و شباهت زیاد به شیر انسان در سال های اخیر به عنوان یک غذای سالم در کشورهای پیشرفته تر مورد توجه قرار گرفته است. شیر شتر دارای غلظت بالاتری از ال لاکتات بوده که حساسیت به شیر را کاهش داده و برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز مفید می باشد. به دلیل شباهت با شیر انسان، در سال های اخیر به تهیه شیر خشک نوزادان از شیر شتر توجه خاصی شده است. سرشار از ویتامینهایی از جمله B1، B2 و C است که آن را به بخش مهمی از رژیم غذایی در مناطق خشک که به غذاهای سبز دسترسی محدودی دارند، تبدیل میکند. پپتیدهای فعال زیستی بدست آمده از پروتئین های مختلف شیر شتر با قابلیت آنتی اکسیدانی، آنتی میکروبی و کاهندگی فشار خون دارای خواص درمانی و بیولوژیکی بسیار خوبی است که با توجه به بالا بودن میزان میرگ و میر به علت بیماری های قلبی-عروقی در دنیا این ضرورت دارد که ترکیبات طبیعی را وارد سبد غذایی روزانه کرده که خاصیت جلوگیری از افزایش فشار خون را دارا می باشند.
در سال های اخیر فعالیت های قابل توجهی جهت تولید و عرضه شیر شتر در سطح ملی صورت پذیرفته است. استان گلستان، (ایران) به عنوان استان انتخابی، عرضه بهداشتی شیر شتر را آغاز کرده است ولی یک مشکل در روند تولید و صنعت سازی آن این بوده که بیشتر شیر شتر به صورت خام و بدون عملیات حرارتی مصرف شده و در دمای محیط بالا همراه با کمبود امکانات سردخانه در هنگام شیردوشی و حمل و نقل نگهداری میشود. این شرایط شیر را ناامن کرده و باعث بیماری های منتقله از طریق غذا می شود.
در میان پاتوژنهای منتقله از غذا،استافیلوکوکوس اورئوس،اشریشیا کلی انتروهموراژیک(EHEC)،سالمونلاانتریکاولیستریا مونوسیتوژنزشایعتر هستند که خطرات قابل توجهی برای سلامت عمومی ایجاد میکنند و با بیماریهای شدید منتقله از غذا، از جمله گاستروانتریت، سندرم اورمیک همولیتیک و لیستریوز مرتبط هستند. از آنجایی که این عوامل بیماریزا میتوانند خطر بیشتری برای سلامت انسان ایجاد کنند، تمرکز بر تشخیص آنها برای اطمینان از تأمین غذای سالم و به حداقل رساندن بیماریهای ناشی از آنها ضروری است. روشهای سنتی مبتنی بر کشت برای تشخیص این عوامل بیماریزا زمانبر و پرزحمت هستند و ممکن است حساسیت کافی نداشته باشند، به خصوص زمانی که عوامل بیماریزا در غلظتهای کم یا در حالت زنده اما غیرقابل کشت وجود دارند (16، 17). برای رفع این محدودیتها، تکنیکهای تشخیص مولکولی، به ویژه PCR چندگانه (mPCR)، که امکان تکثیر همزمان چندین ژن هدف را در یک واکنش واحد فراهم میکند، به ویژه در زمینه آزمایش ایمنی مواد غذایی که در آن باید چندین عامل بیماریزا به طور موثر غربالگری شوند، مفید است.
این مطالعه با هدف طراحی و اعتبارسنجی یک روش جدید mPCR برای تشخیص همزمان S. aureus، EHEC، S. enterica و L. monocytogenes در نمونههای شیر خام شتر جمعآوریشده از گنبدکاووس، ایران انجام شد. عملکرد این روش با روش استاندارد مبتنی بر کشت مقایسه شد تا اثربخشی، حساسیت و کاربرد آن برای نظارت معمول بر ایمنی مواد غذایی ارزیابی شود. نوآوری این روش در بهینهسازی آن برای ماتریکس منحصر به فرد شیر شتر و پتانسیل آن برای افزایش ایمنی میکروبی در یک محصول غذایی مهم منطقهای است که شیر شتر به طور گسترده در آن مصرف میشود.
ارسال به دوستان