تاریخ مختصر رشته ویروس شناسی در جهان و ایران
تاریخ مشاهده و شناسایی اولیه بیماری های ایجاد شده توسط ویروس ها به چندین قرن پبش باز میگردد با این وجود علم ویروس شناسی نوین و روش های کاربردی پیشرفته جهت شناسایی ویروس ها و تشخیص بیماری های ویروسی از قرن 19 آغاز شده است. پس از کشف ویروس ها به عنوان عوامل بیماری زا و انجام آزمایش های مختلف نظیر کشت، رشد و تخلیص ویروس ها در رده های سلولی مختلف علم ویروس شناسی دستخوش پیشرفت های چشمگیر، مداوم و سریع گردیده است. پس از محرز شدن نقش ویروس ها در تعداد بسیاری از بیماری های انسانی و حیوانی و پی بردن به نقش تهدید آمیز برخی از ویروس ها در سلامت عمومی جهان بررسی همه جانبه ویروس ها اهمیت بسیاری پیدا کرد به گونه ای که از اواسط قرن بیستم میلادی رشته ویروس شناسی به عنوان یک رشته مستقل در بسیاری از دانشگاه ها و انستیتو های تحقیقاتی جهان معرفی شد.
در ایران اولین کوریکولوم دوره کارشناسی ارشد و دکتری رشته ویروس شناسی در سال 1363 در بخش ویروس شناسی دانشکده بهداشت علوم پزشکی تهران تهیه و جهت تصویب به وزارت علوم ارسال شد. با توجه به اینکه دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم بدون تصویب آن وزارتخانه اجازه پذیرش دانشجو نداشتند، دانشگاه هایی که به صورت آزاد و خارج از حیطه وزارت علوم فعالیت می کردند پذیرش دانشجو در دوره کارشناسی ارشد ویروس شناسی را در سال 1364 شروع کردند. با اینحال اولین رزیدنت و فارغ التحصیل دوره دکتری ویروس شناسی، در سال 1361 از دانشکده بهداشت، علوم پزشکی تهران فارغ التحصیل شد. خوشبختانه در حال حاضر پذیرش دانشجوی ویروس شناسی در چندین دانشگاه در سراسر کشور صورت می گیرد.
تاریخچه مختصر گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت فعالیت خود را به عنوان یکی از بخش های گروه پاتوبیولوژی از بدو تاسیس دانشکده در سال 1345 آغاز نمود. با توجه به پیشرفت و توسعه علم ویروس شناسی و پویایی آن، پیدایش روش های تشخیصی نوین، افزایش تهدید بیماری های ویروسی به ویژه بیماری های نوپدید ویروسی و هم چنین لزوم پایش و کنترل گردش بیماری های ویروسی در جامعه ضرورت استقلال گروه از سال 1391 توسط دانشکده و دانشگاه تایید شد. از همین رو گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت، از سال 1391 به عنوان یک گروه آموزشی، پژوهشی و تشخیصی مستقل از گروه پاتوبیولوژی مشغول به فعالیت و ارائه خدمات بهداشتی به سیستم بهداشت و سلامت کشور میباشد. کادر علمی گروه ویروس شناسی در قریب به 50 سال فعالیت این گروه، متخصصین بسیاری را برای حضور در مراکز تحقیقاتی، آموزشی و خدماتی کشور پرورش داده اند. وجود چهار آزمایشگاه کلیدی و ملی فعال در این گروه شامل مرکز ملی انفلوانزا( همکار با سازمان بهداشت جهانی)، آزمایشگاه تشخیص کشوری فلج اطفال، آزمایشگاه های ملی سرخک و سرخجه؛ که از جمله آزمایشگاههای معتبر در منطقه مدیترانه شرقی میباشند میتواند افتخاری برای دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران و هم چنین سندی ارزشمند بر نقش تاثیرگذار این گروه آموزشی در سیستم بهداشت و سلامت کشور باشد.